Vogelkijkpad

Project Info

Project Description

Het vogelkijkpad is 3 kilometer lang en gemarkeerd met de kleur rood. Deze wandelroute begint bij Natuurcentrum De Specht met zijn insectenmuur, vleermuizenbunker en grote poel. Het bosrijke gedeelte van de wandeling begint op het fietspad. Aan de rechterkant is een hakhoutbos te zien en aan de linkerkant een Douglas sparbos met oude eiken. Dit is ook meteen het territorium waar de Sperwer jaagt, een van de meest voorkomende roofvogels in Brabant.

Via een stuifzandrug wandel je vervolgens richting de Landmeerseloop, een aangelegd stroompje, dat ontspringt in de Peel. Het doel van de beek is ontwatering van de Peel. Je ziet de flora veranderen van bos in typische beekdalbegroeiing met onder meer de es en de zoete kers. Het brugje overgestoken, kom je op een stukje zandweg en loop je richting de Handelse Bergen.

Via een gevarieerd stuk bos loopt de route naar oude stuifzandruggen daterend uit de 17e eeuw, ontstaan uit het intensief plaggen van voormalige heidevelden. De route loopt via een klein gehuchtje, om uiteindelijk bij de vlinderweide uit te komen. De vlinderweide is een bloemrijk grasland, omringd door houtsingels. Ook staat er een bijenhal waar een imker zijn bijenvolken houdt. In de winter kun je er de appelvink en de goudvink tegenkomen. In de lente en zomer krioelt het er van de insecten en vlinders. Niet alleen de veelvoorkomende atalanta en de dagpauwoog vliegen er rond, ook het boomblauwtje en de distelvlinder laat zich er regelmatig zien. Van een dode boom in de weide is een vogelflat gemaakt, met allerlei nestkasten voor verschillende vogelsoorten. De kastjes zijn regelmatig bewoond door onder meer de bonte vliegenvanger en de grote bonte specht.

Voor de kinderen zijn speciaal nestkastjes opgehangen op ooghoogte zodat er via het klepje aan de bovenzijde in de kastjes gekeken kan worden.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...